Bilthoven Biologicals is een jong bedrijf met een rijke geschiedenis…

Bilthoven Biologicals werd opgericht in 2011 waarmee een eerste stap in de privatisering van de vaccinproducerende divisie van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) werd gemaakt. Het doel van de Nederlandse regering was om dit verlieslijdende deel te verkopen. De oorsprong van de organisatie gaat dus meer dan 100 jaar terug tot 1909, de oprichting van het NVI..

Na de privatisering waren verschillende belanghebbenden geïnteresseerd in Bilthoven Biologicals. Het was echter het Serum Institute of India dat het bedrijf kocht. Sinds de overname van Bilthoven Biologicals door Serum Institute of India is de situatie aanzienlijk veranderd. De focus veranderde snel van Nederland naar de Wereld. De ooit kleine vaccinproductie-eenheid, die produceerde voor de Nederlandse markt, maakt nu deel uit van het grootste vaccinproducerende bedrijf ter wereld. Bilthoven Biologicals werkt er tot op heden hard aan om de productie van de broodnodige poliovaccins te verhogen.

Belangrijke organisaties zoals Rotary International, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNICEF, GAVI en anderen over de hele wereld, verklaarden dat polio de volgende ziekte is die moet worden uitgeroeid na de succesvolle uitroeiing van de pokken. Hoewel sinds de start van het programma de prevalentie (hoe vaak een ziekte nog voorkomt) van de ziekte met meer dan 99% is teruggebracht, is de laatste poging om de ziekte uit te roeien veel moeilijker gebleken dan verwacht.

Bron: GetPolioOut

Sinds de (her)start van het bedrijf heeft Bilthoven Biologicals zich geconcentreerd op het verhogen van de productie van het geïnactiveerd poliomyelitisvaccin (IPV) in een poging om het aanbod op het niveau van de wereldwijde vraag te brengen. In de acht jaar tussen 2012 en 2020 kon Bbio  zijn jaarlijkse IPV-productiecapaciteit met tien keer verhogen vanuit dezelfde faciliteit! Bovendien zijn er nieuwe faciliteiten gebouwd om ervoor te zorgen dat er nog meer product geproduceerd kan worden volgens de strenge nieuwe regelgeving. Zo zetten we alles in om tot het einde bezig te zijn met het uitroeien van polio.

Tot voor kort was BBio een van de twee producenten van IPV aan UNICEF en het enige bedrijf dat zich exclusief richtte op het leveren van de broodnodige IPV-doses aan ontwikkelende landen. In de afgelopen jaren hebben we meer dan 150 miljoen doses IPV verstrekt aan 129 landen op 6 continenten! Zo kan een klein Nederlands bedrijf uit Bilthoven een grote impact hebben op de gezondheid en het welzijn van miljoenen en miljoenen mensen over de hele wereld.

Dat is wat we doen…

Bron: Bilthoven Biologicals interne data

Het gevoel dat we samen iets doen wat er echt toe doet, is wat Bilthoven Biologicals echt definieert. We doen wat we beloven: we maken vaccins voor een betere wereld. Dit doen we samen met onze partners. Voor iedereen. Wereldwijd.

En dat doen we goed!!