Bilthoven Biologicals gaat poliovaccin produceren in Bohumil, Tsjechië

Bilthoven, 16 mei 2017 – Bilthoven Biologicals (BBio) gaat 250 miljoen doses poliovaccin produceren via een fabriek in Bohumil, nabij Praag in Tsjechië. De Poonawalla Groep – sinds 2012 eigenaar van BBio – is voornemens het overgrote deel van de poliovaccinmarkt te bedienen. Hiermee komt de Poonawalla Groep voor meer dan de helft tegemoet aan de WHO-behoefte van 400-500 miljoen doses per jaar die nodig zijn na eradicatie. De fabriek in Bohumil moet per 1 januari 2020 operationeel zijn.

Poliovaccinbehoefte
Het vaccinschema van de WHO bestaat momenteel uit één vaccinatie met bOPV en één vaccinatie IPV. Dat betekent dat de wereldbehoefte jaarlijks ongeveer 130 miljoen vaccins bedraagt. Na het eradicatiemoment in 2020 kan alleen nog IPV worden gebruikt en zijn per kind drie vaccinaties nodig. Hierdoor groeit de markt naar 400 miljoen doses. De verwachting is dat de fabriek in Tsjechië met 250 miljoen doses kan bijdragen aan deze vraag. De fabriek in Bohumil zal alleen bulkproductie maken en wordt toeleverancier voor BBio. Samen met de huidige fabrieken van BBio en de toekomstige fabriek in Bohumil kan de Poonawalla Groep aan de volledige poliovaccinbehoefte voldoen in het post-eradicatietijdperk.

Nieuw leven voor oude vaccinfabriek
De twaalf jaar oude Tsjechische fabriek is oorspronkelijk gebouwd voor productie van griepvaccins. Technologisch gezien, komt het ontwerp echter grotendeels overeen met de productie van geïnactiveerd poliovaccin. Momenteel is de vaccinfabriek op BSL3-niveau in Bohumil niet in gebruik.

Operationeel na aanpassing
De Poonawalla Groep investeert de komende twee tot drie jaar € 30-40 miljoen om de fabriek aan te passen aan het polioproductieproces. Ook is registratie van het product vereist. De planning is dat de fabriek per 1 januari 2020 operationeel is. Voor de inbedrijfstelling van de fabriek in Bohumil zal het huidige aantal medewerkers (35) via lokale werving worden uitgebreid naar 250.


Over Poonawalla Groep
Serum Institute of India Pvt. Ltd is de grootste vaccinfabrikant in de wereld volgens het aantal doses dat wereldwijd wordt geproduceerd en verkocht (meer dan 1,3 biljoen doses), inclusief het poliovaccin. Is aanwezig in 140 landen en naar schatting ontvangt ongeveer 65% van de kinderen ter wereld ten minste één vaccin dat is vervaardigd door Serum Institute of India.
www.seruminstitute.com 

Over Bilthoven Biologicals
Bilthoven Biologicals – sinds 2012 onderdeel van Cyrus Poonawalla Group, ’s werelds grootste vaccinproducent in volume – is een wereldwijd opererend biofarmaceutisch bedrijf dat vaccins produceert, zoals polio-, difterie-tetanus-polio (DTP) en BCG. Bilthoven Biologicals levert vaccins aan de World Health Organisation (WHO) voor het polio-eradicatieprogramma. Bij Bilthoven Biologicals zijn ruim 400 medewerkers werkzaam.
www.bbio.nl

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roeland van Dam, Executive Director Corporate Affairs Bilthoven Biologicals, telefoon +31 30 8004 850.