Bilthoven Biologicals onderzoekt rioolbesmetting WPV-1 op USP-B terrein

Bilthoven Biologicals doet uitgebreid onderzoek naar aanleiding van een positieve vondst van WPV-1 poliovirus in het riool op het Utrecht Science Park Bilthoven in oktober 2021. De vondst van het poliovirus in het riool heeft geen gevaar voor de volksgezondheid opgeleverd.

Rioolmetingen

De rioolmonsters en -metingen na de vondst in oktober 2021 zijn allemaal negatief gebleken. Er is dus geen virus meer terecht gekomen in het riool. Nederland heeft een gesloten rioolstelsel en de rioolwaterzuivering schakelt het poliovirus uit. Desalniettemin blijft het bedrijf alles op alles zetten om te voorkomen dat virusdeeltjes in het rioolsysteem van het USP-B terecht komen.

Onderzoek onder medewerkers

Voor het onderzoek zijn in de eerste fase direct alle betrokken medewerkers onderzocht. Dit gebeurde middels feces- en serologisch onderzoek (ontlasting en bloedafname). Iets meer dan 70 medewerkers werden hiervoor onderzocht. Hieruit is gebleken dat niemand van de medewerkers besmet is geweest. Het virus is niet via een menselijke bron in het riool terecht gekomen en mensen hebben het virus dus niet verspreid.

Andere oorzaken

Daarnaast worden nu verschillende technische onderzoeken uitgevoerd en bedrijfsprocessen bekeken. Dit gebeurt door installaties te controleren, interviews te houden en testen te doen. Bilthoven Biologicals zet hiervoor een onderzoeksteam in om alle mogelijke aanwijzingen die konden leiden tot de vondst te onderzoeken. Parallel gebruikt het deze onderzoeken om direct verbeteracties uit te voeren waar mogelijk, om de kans op een rioolbesmetting nog verder te beperken.

Bescherming

Bilthoven Biologicals zet alles op alles om ontsnapping van het virus te voorkomen. Alleen wanneer we veilig kunnen produceren voor onze medewerkers en de omgeving, kunnen we mensen over de hele wereld blijven beschermen tegen polio.