Zoals we onlangs bekendmaakten, raakte een medewerker van Bilthoven Biologicals (BBio) tijdens diens werkzaamheden geïnfecteerd met het poliovirus. Tot de oorzaak helemaal duidelijk is en alle processen nogmaals zijn gecontroleerd, staakt BBio de activiteiten met actief poliovirus. Tot de oorzaak helemaal duidelijk is en alle processen nogmaals zijn gecontroleerd, staakt BBio de activiteiten met actief poliovirus.

Bescherming van mens en omgeving

Het onderzoek naar de rioolbesmetting op Utrechts Science Park in Bilthoven heeft uitgewezen dat een medewerker van Bilthoven Biologicals tijdens diens werkzaamheden besmet is geraakt met poliovirus. Omdat de medewerker gevaccineerd is, is die niet ziek geworden. De medewerker maakt het goed. Wel maakt die persoon een besmetting door waardoor die een bedreiging is voor ongevaccineerden en is daarom, direct na deze ontdekking, in isolatie gegaan. De isolatie wordt pas opgeheven nadat de persoon geen virus meer uitscheidt.

Jan-Eric Zandbergen, CEO BBio: “Ik vind het heel erg dat één van onze collega’s een polio-infectie doormaakt en nu in isolatie zit. Zolang het niet duidelijk is hoe dit precies heeft kunnen gebeuren, starten we geen activiteiten met poliovirus. Wij moeten de precieze oorzaak van de infectie achterhalen en daarvoor nauwgezet naar onze werkwijzen kijken. Wij hebben niet alleen een verantwoordelijkheid naar onszelf, maar ook naar onze omgeving. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat wij onze processen en werkwijzen onder controle hebben.”

Alles goed doen

Zandbergen: “Gelukkig weten we bij BBio hoe dat moet en gaan we alle activiteiten met actief poliovirus opnieuw beoordelen en verbeteren. Op alle de afdelingen wordt per direct in kaart gebracht welke consequenties dit heeft en welke acties worden gestart. Pas wanneer we weer helemaal zeker zijn dat wij in onze processen alles goed doen, geven we het sein veilig en zullen wij weer doen wat wij goed kunnen: vaccins maken om mensen te beschermen tegen polio.”

Sinds 2017 heeft BBio enkele lekkages gehad door technische en procedurele fouten. In het geval dat er een lekkage plaatsvindt of iemand besmet raakt, treden de autoriteiten op. Die samenwerking is belangrijk voor onze volksgezondheid. In Nederland is een goed werkend systeem in plaats, waarbij de wet- en regelgeving elke stap in het proces van onze polioproductie reguleert. BBio committeert zich hieraan. Veiligheid en kwaliteit staan boven alles. Alleen als wij die kunnen waarborgen, kunnen wij ervoor zorgen dat mensen worden ingeënt tegen polio en voorkomen dat mensen met de gevolgen van deze ziekte moeten leven.

Leveringen

Op dit moment komen de leveringen aan onze klanten niet in gevaar. Er is nog voldoende voorraad om aan de huidige vraag te voldoen. Het is in ieders belang dat wij, onder alle juiste voorwaarden, weer kunnen produceren.

Global Polio Eradication Initiative

Vanaf eind jaren ’80 werkt de WHO succesvol aan het uitroeien van de ziekte poliomyelitis om vaccinatie uiteindelijk overbodig te maken. Vaccinatie zal echter nog decennia nodig zijn terwijl de ziekte dan niet meer bestaat en er ook steeds minder gevaccineerd wordt. De organisaties die aangewezen zijn door de WHO moeten er dan voor zorgen dat bij de productie en testen van vaccins geen poliovirus meer vrijkomt om geen nieuwe brandhaarden te starten waarbij de ziekte weer geïntroduceerd wordt omdat er dan minder bescherming is door afgebouwde vaccinatie. Hiervoor heeft de WHO al in 2015 richtlijnen opgesteld op basis waarvan BBio een nieuwe fabriek gebouwd heeft. Volgend jaar zal ook een laboratorium worden opgeleverd dat aan deze Global Action Plan (GAP) regels voldoet. Ondanks dat de productie en testen van poliovaccins altijd mensenwerk blijft, committeert Bilthoven Biologicals zich aan de doelstelling van de WHO om polio als ziekte wereldwijd uit te roeien.