Maandag 15 april brachten (demissionair) minister Adriaansens van EZK, de gedeputeerde van de Provinciale Staten, dhr. Van Schie, burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters en partners uit de provincie een bezoek aan USP Bilthoven en aan Bilthoven Biologicals (BBio). Het doel om samenwerkingen in de regio Utrecht op het gebied van life science innovaties te versterken werd onderstreept door de voorbeelden bij BBio.

Sterke projecten leiden tot sterke samenwerking

De rondleiding bracht de delegatie onder andere langs het A5 lab, het state of the art lab van BBio dat sinds 2022 operationeel is. In het lab worden volgens de laatste eisen en innovaties de benodigde tests en controles uitgevoerd om polio te kunnen produceren. De delegatie bezocht ook de faciliteit in verbouwing: U4, waar hard gewerkt wordt om de faciliteit naar Pandemische Paraatheid te brengen.

Het bezoek van de minister en de delegatie aan USP Bitlhoven moet de samenwerking tussen de regio Utrecht en het Rijk op het gebied van life science innovaties versterken. De inspirerende voorbeelden, zoals die van BBio, helpen niet alleen de regio Utrecht, maar ook heel Nederland om voorloper te blijven in life science.

Ontwikkelingen USP Bilthoven

USP Bilthoven heeft een sterke erfenis op het gebied van wereldwijde gezondheid. Een goede basis voor bedrijven zoals Bilthoven Biologicals, maar ook Intravacc en Batavia Biosciences. De komende jaren ontstaan er nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden door de verhuizing van het RIVM naar Utrecht. Met de ontwikkeling van het nieuwe life science gebouw Impetus kan USP Bilthoven een nieuw thuis worden voor biofarmaceutische bedrijven met sterke (c)GMP behoeften. Dat kan alleen samen met regionale partners.