Woensdag 24 april bezocht de Indiase secretaris van Volksgezondheid Apurva Chandra Bilthoven Biologicals. Tijdens zijn bezoek ging hij in gesprek met CEO Dhr. Jurgen Kwik en de CEO van Poonawalla Science Park (PSP) in Bilthoven, Dhr. Jef De Clercq. De nadruk van deze bijeenkomst lag op het EU-partnerschap voor pandemische paraatheid en samenwerking op het gebied van vaccinproductie.  

Dit bezoek is belangrijk omdat Bilthoven Biologicals een cruciale rol speelt bij de productie van poliovaccins en de samenwerkingen wereldwijd van belang zijn. De Indiase Poonawalla Group, eigenaar van Bilthoven Biologicals en Serum Institute of India Ltd., (SII) droeg eraan bij dat de capaciteit van de vaccinproductie versterkte en BBio een waardevolle productiebasis in Europa werd.  

Oral Polio Vaccin 

Onlangs kondigden Bilthoven Biologicals en het Indiase Bharat Biotech een samenwerking aan voor een verbeterde productie van orale poliovaccins (OPV). BBio levert de in Nederland geproduceerde OPV aan Bharat Biotech. Dit partnerschap draagt bij aan de aanhoudende aanvoer van OPV, wat essentieel is voor het behoud van de poliovrije status van India en andere landen. India is in maart 2014 poliovrij verklaard. Om de poliovrije status te behouden, wordt het poliovaccin aan kinderen gegeven als onderdeel van de poliorondes in het hele land.  

Pademische Paraatheid 

Director Corporate Development Jorrit van Hoorn en COO van BBio, Ad van den Biggelaar, leidden Dhr. Chandra rond in de faciliteit die momenteel wordt omgebouwd ten behoeve van het contract voor Pandemische Paraatheid. Hiermee staat BBio in geval van een pandemie klaar om de productiecapaciteit beschikbaar te stellen voor de productie van viral vector vaccins. Ook hierbij heeft het moederbedrijf SII cruciale ondersteuning geboden. SII produceerde ten tijde van de coronacrisis Covishield, het virale vector vaccin tegen Covid. De basis van deze technologie, wordt nu geïmplementeerd in Bilthoven.  

Cruciale samenwerkingen 

Apurva Chandra is als secretais van Volksgezondheid in India, actief betrokken bij internationale samenwerkingen en initiatieven om de vaccinproductie te versterken en de volksgezondheid in India en daarbuiten te waarborgen. De samenwerkingen op dit gebied zijn cruciaal belang voor het waarborgen van het welzijn van de burgers en het handhaven van de poliovrije statussen in verschillende landen.