Een medewerker van Bilthoven Biologicals (BBio) is tijdens werkzaamheden voor de productie van poliovaccins, geïnfecteerd geraakt met het poliovirus. In een monster van de ontlasting van de medewerker werd het virus aangetoond. De medewerker verblijft in isolatie. De GGD startte een bron- en contactonderzoek.
Na de vondst van poliovirus in het riool op het bedrijventerrein half november, werd direct een onderzoek gestart. Hierbij is onder andere de ontlasting onderzocht van medewerkers die met het virus werkten.
BBio produceert poliovaccins. Voor iedere medewerker geldt dat zij gevaccineerd zijn tegen polio. Hierdoor kan de medewerker die de infectie doormaakt, zelf niet ziek worden. Wel draagt de medewerker het virus bij zich. Het virus zou zich zo via de ontlasting kunnen verspreiden. De kans hierop is erg klein, ook vanwege het goede rioleringssysteem in Nederland.
De medewerker verblijft, totdat het virus niet meer wordt gemeten in diens ontlasting, in isolatie. Dit kan enkele dagen of weken duren. Binnen BBio gaat het onderzoek naar de oorzaak van de besmetting verder.
Contactonderzoek
De GGD is gestart met contactonderzoek. Alle nauwe contacten van de medewerker worden in kaart gebracht. Daarna wordt gekeken of zij het virus niet bij zich dragen. Door alle getroffen maatregelen en het goede rioleringssysteem is het risico dat het virus zich verder verspreidt heeft erg klein.
Over poliovaccins
In Nederland krijgen kinderen vanaf de leeftijd van twee maanden inentingen tegen polio. Daarmee is het grootste deel van de bevolking beschermd tegen deze ziekte. De WHO heeft een programma waarin het doel is om polio als ziekte helemaal uit te roeien. Bij BBio werken verantwoordelijke en gedreven experts dag en nacht aan het ontwikkelen van deze vaccins die onze wereldbevolking een kans geeft op een leven zonder ziekte. Zo dragen wij bij aan het polio-eradicatieprogramma en de behandeling van ernstige ziektes.
Deel |