Direct na de ontdekking van een besmetting zijn de activiteiten waarbij we met actieve polio werken tijdelijk stopgezet. De activiteiten waarbij niet met levend poliovirus wordt gewerkt, gaan gewoon door. Dankzij onze voorraden, lopen leveringen op de korte termijn geen gevaar en kunnen wij onze klanten van poliovaccins blijven voorzien.

Medewerker niet meer in isolatie

Inmiddels is de medewerker uit isolatie. De medewerker draagt het virus niet meer bij zich en kan dus geen anderen meer besmetten. Ook bij de onderzochte contacten van de medewerker is het virus niet gevonden. De meeste mensen in Nederland zijn gevaccineerd tegen polio, zo ook deze medewerker. Hierdoor kon hij zelf niet ziek worden van het poliovirus. Wel droeg deze medewerker het virus bij zich en scheidde hij het uit via de ontlasting waardoor het virus kon worden gevonden in een rioolwatermonster.

De medewerker woonde de afgelopen weken in een speciale isolatiewoning. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) onderzocht hem en zorgde ook voor monsters van zijn contacten die zijn getest op de aanwezigheid van poliovirus door het Nationaal Polio Laboratorium. Het ging om tientallen personen die allemaal negatief testten.

Werkzaamheden actief poliomateriaal tijdelijk gestopt

Bij BBio zijn, op gecontroleerde manier, de activiteiten waarbij we met actieve polio werken tijdelijk stopgezet. Dit gebeurde naar aanleiding van de besmetting bij een medewerker. De activiteiten waarbij niet met levend poliovirus wordt gewerkt, gaan gewoon door. Dankzij onze voorraden, lopen leveringen op de korte termijn geen gevaar en kunnen wij onze klanten van poliovaccins blijven voorzien.

Onderzoek bij BBio

BBio is een technisch onderzoek gestart. De opdracht aan een intern team van experts is om op een systematische manier onze analytische methoden, maar ook procedures, de apparatuur en werkomgeving waarbinnen met actief materiaal wordt gewerkt kritisch te toetsen. Dat moet ervoor zorgen dat herstart van de activiteiten met actief poliomateriaal op de meest veilige manier weer kan.

Wanneer het interne onderzoek wordt afgesloten, zal BBio een externe partij consulteren om eveneens onze methodes en procedures na te lopen. Ook op basis van hun inzichten en advies, zullen we onze werkzaamheden met actief virus weer hervatten.

Doorvoeren van verbeteringen

Uiteindelijk worden al onze geoptimaliseerde methodes getest. Daarnaast zal BBio op het gebied van training onophoudelijk aandacht besteden aan het bewustzijn van veilig werken en extra aandacht bieden aan de trainingen van personeel met specifieke taken.

Prioriteit

Bij BBio blijft voor nu de prioriteit alles er aan te doen om het onderzoek volledig en secuur uit te voeren en verbeteringen door te voeren. In het belang van de veiligheid en gezondheid van alle medewerkers en onze maatschappij. Alleen dan kunnen wij weer bijdragen aan het polio-eradicatieprogramma en het wereldwijd voorkomen en behandelen van levensbedreigende ziektes door betaalbare producten van hoge kwaliteit te leveren.