Half november brachten de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, en de Indiase minister van Chemie en Meststoffen, Nieuwe en Hernieuwbare Energie, Bhagwanth Khuba, een bezoek aan Bilthoven Biologicals (BBio) om de voortgang te bekijken die is geboekt met het Pandemic Preparedness-programma. Dit programma werd afgelopen juni door de Europese Commissie aan BBio toegekend, met als doel de vaccinproductiecapaciteit van de EU te garanderen voor toekomstige noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid.

Binnen het Pandemic Preparedness-programma zal BBio een ‘altijd warme’ vaccinproductiefaciliteit creëren om dosissen van virale vectorvaccins te leveren in tijden van een gezondheidscrisis. Het Indiase moederbedrijf van BBio, Serum Institute of India, heeft een enorme expertise op het gebied van de productie van virale vectorvaccins en zal als leidende implementatiepartner ondersteunen.

Minister Ernst Kuipers en minister Bhagwanth Khuba kwamen de voortgang bezoeken van dit prestigieuze project waarin de expertise uit deze Indiase en Nederlandse samenwerking samenkomt. Sinds de start van het project is een bestaande productielocatie in Bilthoven volledig gestript en binnenkort zal met de wederopbouw worden begonnen. In juni 2024 zullen een nieuwe productiefabriek voor geneesmiddelen en een nieuwe afvullijn volledig operationeel zijn voor de productie van virale vectorvaccins tijdens een nieuwe potentiële pandemie.